Slana in puhasta: palačinka iz pečice z gobami
Sestavine za 1 palačinko iz pečice
- 3 bio jajca
180 ml mleka
90 g moke
3–4 žlice masla
1 ščepec soli
3 žlice naribanega parmezana – prav tako okusno: veganska alternativa parmezana
Za serviranje
- Pečene gobe (glede na sezono)
- Po želji: pršut, burata, rukola
Priprava slane palačinke iz pečice
Ognjevarno ponev postavite v pečico in jo segrejte na 220 °C.
V veliki skledi zmešajte suhe sestavine (moko in sol).
V drugi skledi stepite jajca in mleko, da dobite penasto zmes. Nato v zmes previdno vmešajte moko in sol.
Ponev vzemite iz pečice, v njej enakomerno porazdelite maslo in ga stopite. Nato vlijte zmes v ponev, potresite s parmezanom in pecite v vroči pečici 15 minut.
Vzemite iz pečice in takoj postrezite. Posujte s sestavinami po svoji izbiri. V našem receptu najraje uporabljamo jesenske sestavine, kot so pečene gobe.
Nasvet
Svoj recept za palačinko iz pečice lahko popestrite tako, da dodate posušene paradižnike, artičoke, pršut, burrato ali rukolo. Nastane okusna mediteranska jed. Tudi jesenska klasika - buča, seveda predhodno pečena, je na palačinki iz pečice nebeško jesenskega okusa! Palačinko iz pečice lahko jeste kot samostojno jed ali s skledo solate in rezino svežega kruha. Tako bo hitro postala priljubljena jed za zgodnje kosilo.Od kod palačinka pravzaprav izvira?
Sladka ali slana: puhasta palačinka iz pečice ne razveseljuje zgolj naših kulinaričnih src, temveč se je znašla tudi na jedilnikih trendovskih lokalov. Vendar pa recept za puhasto jed iz pečice ni rezultat viralnega prehranskega trenda na TikTok-u, temveč je nastal na začetku 20. stoletja v družinski kavarni, imenovani »Manca's Cafe« v Seattlu. Po poročanju ameriške revije »Sunset« je hči lastnika kavarne izvorno nemško palačinko preimenovala v »Dutch Baby«, torej v nizozemsko palačinko.
Naj bo nemška ali nizozemska, glavno, da je okusna!