Božični meni: Kapučino iz rdečega zelja
Predjed božičnega menija: Kapučino iz rdečega zelja s timijanovo peno in pralinami iz kozjega sira
Sestavine kapučina iz rdečega zelja
- 2 žlici olivnega olja
- 1 žlica ingverja
- 200 g olupljene rdeče čebule, drobno sesekljane
- 500 g svežega rdečega zelja, narezanega na tanke trakove
- 50 g kristalnega sladkorja
- 1 jabolko, brez pečk, olupljeno in narezano na majhne koščke
- 125 ml rdečega vina
- 1 pomaranča (sok in lupina)
- 1 l zelenjavne jušne osnove (npr. dmBio)
- 65 ml smetane za stepanje
- 2 nageljnovi žbici
- 1 zvezdasti janež
- 1⁄2 cimetove palčke
- sol
- poper, sveže mlet
- 125 ml soka rdeče pese (npr. sok rdeče pese dmBio)
Priprava kapučina iz rdeče pese
V ponvi na olivnem olju prepražimo ingver in nato na njem čebulo z rdečim zeljem, da postekleni. Dodamo sladkor in koščke jabolka in dušimo pet minut. Nato dodamo rdeče vino, pomarančni sok in pomarančno lupinico, prelijemo z zelenjavno jušno osnovo ter dodamo smetano. Juho začinimo z nageljnovimi žbicami, zvezdastim janežem, cimetovo palčko, soljo in poprom. Zavremo, odstavimo z ognja in pokrito pustimo stati 20 minut. Odstranimo nageljnove žbice, zvezdasti janež in cimetovo palčko ter juho na drobno zmešamo s paličnim mešalnikom. Precedimo skozi cedilo in nato dodamo sok rdeče pese.
Sestavine za timijanovo peno
- 20 g masla
- 500 ml mleka z malo maščobe
- 5 g timijana brez pecljev
- sol
- poper, sveže mlet
- 1 kanček sodavice
Priprava timijanove pene
V manjšem loncu segrejemo maslo, da se speni in porjavi. Zdaj dodamo timijan in zalijemo z mlekom, začinimo s soljo in poprom ter enkrat zavremo. Pustimo stati pet minut in nato fino zmešamo s paličnim mešalnikom. Tekočino precedimo skozi drobno sito, segrejemo in nato dodamo kanček sodavice ter ponovno spenimo na površini s paličnim mešalnikom. Vročo juho iz rdečega zelja nalijemo v jušne sklede in prekrijemo s timijanovo peno.
Sestavine za praline iz kozjega sira
- 120 g kozjega kremnega sira
- 50 g moke
- 2 jajci
- 100 g drobtin
- prečiščeno maslo za peko
- rdeča pesa v prahu
Priprava pralin iz kozjega sira
Kozji kremni sir oblikujemo v majhne kroglice. Kroglice na kratko zamrznemo v hladilniku ali zamrzovalniku. Nato jih povaljamo v moki, pomočimo v stepena jajca in povaljamo v drobtinah. Nato jih zlato spečemo na vročem prečiščenem maslu, osušimo in povaljamo v prahu rdeče pese.
Vročo juho iz rdečega zelja nalijemo v kozarce. Timijanovo peno previdno namestimo na juho in kroglice položimo bodisi v juho bodisi kot hrustljavo prilogo zraven kozarcev – barvita in harmonična paša za oči v božičnem meniju!