Božični meni: Šarenka na dva načina
Vmesni hod za božični meni: Šarenka na dva načina
Sestavine marinirane šarenke
- 2 šarenki (po 150 g) brez kože
- 50 g zeliščne čajne mešanice (primerni so rman, semena komarčka, kopriva, plahtica in poprova meta)
- 10 g sveže mete ali kopra
- 2 žlici cvetnega prahu
- 1 ščepec kurkume (npr. dmBio)
- 1100 ml vode
- 100 g kamene soli, nejodirane
Priprava marinirane šarenke
Zavremo vodo s soljo, dokler se sol popolnoma ne raztopi. Dodamo zeliščno čajno mešanico, koper, kurkumo in cvetni prah ter ponovno zavremo. Nato pustimo stati približno 10 minut. Precedimo skozi drobno cedilo, pustimo, da se zeliščna slanica ohladi, in nato postavimo v hladilnik. Iz ribjih filejev odstranimo kosti ter fileje približno 30 minut mariniramo v hladni slanici, pri čemer jih po polovici časa obrnemo. Nato jih popivnamo do suhega, odrežemo strani in postavimo na hladno do postrežbe.Sestavine koprove kreme
- 1 žlica vršičkov kopra, drobno sesekljanih
- sol in poper
- 2 žlici majoneze
- 2 žlici kisle smetane
- sok polovice limone
Priprava koprove kreme
Vse sestavine zmešajte skupaj do gladkega in jih postavite na hladno do postrežbe.
Sestavine šarenke v sipinem testu
Sestavine za šarenko v obliki darila
- 2 rezini kruha tramezzino (lahko tudi 4 rezine popečenega toasta brez skorje)
- 1 šarenka
- 250 g prečiščenega masla za cvrtje
Priprava šarenke v obliki darila
Dve rezini tramezzina namažemo s koprovo kremo, po vrhu razporedimo šarenko ter nanjo položimo drugo rezino tramezzina in pritisnemo. Rezine previdno položimo v vrečko za zamrzovanje in postavimo v zamrzovalnik za 15 minut. Zamrznjene rezine narežemo na enake kose velikosti približno 2 × 3 cm.
Sestavine sipinega testa
- 3 beljaki
- 1 ščepec soli
- 20 g kristalnega sladkorja
- 1 žlička sipinega črnila (na voljo npr. tukaj)
- 300 ml belega vina (npr. zeleni veltlinec)
- 250 g ostre moke
- ½ limone (sok in lupinica)
- 10 g burbonskega vaniljevega sladkorja (npr. dmBio)
- 12 stebel drobnjaka
Priprava sipinega testa
Beljake s soljo in sladkorjem stepemo v penasti sneg. Sipino črnilo raztopimo v belem vinu in zmešamo do gladkega s preostalimi sestavinami. Nato vmešamo stepene beljake in damo na stran. Zamrznjene ribje sendviče pomočimo v testo in jih na vročem prečiščenem maslu zlato ocvremo. Nato jih odcedimo na kuhinjskem papirju. Če želite paket rib spremeniti v majhno darilno škatlo, lahko s stebli drobnjaka na vsak paket pritrdite majhne okrasne pentlje. Stebla preprosto potopite v vročo vodo in jih pritrdite na pakete. Vitusov nasvet: Pakete šarenke lahko preprosto pripravite tudi zjutraj in jih pred serviranjem še enkrat dve minuti na kratko popečete v pečici na 220 °C.
Šarenka kot vmesni hod: Zdaj jo lahko postrežete
Mešanica dišeče zeliščne slanice in hrustljave darilne škatle popestri vsak božični meni. S pomočjo teh nasvetov profesionalnega kuharja Vitusa Winklerja bodo kulinarični užitki na praznični mizi postali prava paša za oči.Sestavine poširanega prepeličjega jajca
- 4 prepeličja jajca
- sol
- 1/16 l jabolčnega kisa (npr. dmBio)
Priprava poširanega prepeličjega jajca
Prepeličja jajca previdno ubijemo z majhnim nožem in vsako posebej položimo na globoko žlico. Zavremo pol litra vode s kisom in jo posolimo. S kuhalnico mešamo vrelo vodo, da nastane vrtinec. Zdaj vsako prepeličje jajce z žlico previdno položimo v vodo – zaradi vrtenja vode beljak objame rumenjak. Prepeličja jajca pustimo v vodi približno 30 sekund. Poširano prepeličje jajce s pomočjo zajemalke s cedilom poberemo iz vode in odcedimo na kuhinjskem papirju.Sestavine za serviranje
- marinirana šarenka
- 100 ml pinjenca
- 4 žlice bučnega olja
- kreša
- vršički kopra
- cvetni prah
- sol
Pinjenec zmešamo z bučnim oljem in močno posolimo. Do serviranja pustimo na hladnem. Marinirano šarenko narežemo na tanke rezine in jih položimo na sredino krožnika, posolimo prepeličja jajca ter jih položimo na vrh. Nato jed okrasimo z ostanki koprove kreme, cvetnim prahom, krešo in vršički kopra. Marinirano šarenko za mizo prelijemo z mešanico pinjenca in bučnega olja in postrežemo z darilno škatlo šarenke.