Domača granola: 3 hrustljave različice

Granola s kokosom in mandlji: Sestavine za 6–8 porcij (ca. 450 g)

  • 120 g mandljev
  • 60 g indijskih oreščkov
  • 50 g kokosovega čipsa znamke dmBio
  • 50 g sončničnih semen
  • 40 g bučnih semen
  • 2 žlici sezama
  • 150 ml javorjevega sirupa
  • 2 žlici medu
  • 2 žlici kokosovega olja
  • 1 žlička kakava v prahu
  • 1 žlička cimeta
  • ščep soli
  • 4 suhe marelice znamke dmBio
  • 2 žlici kakavovih zrn

Priprava granole s kokosom in mandlji

Segrejte pečico in pripravite suhe sestavine

Pečico segrejte na 150 °C (zgornje in spodnje pečenje). Na pekač položite papir za peko. Mandlje in indijske oreščke grobo nasekljajte in jih dajte v skledo. Dodajte kokosov čips, sončnična semena, bučna semena in sezam ter vse skupaj dobro premešajte.

Preostale sestavine zmešajte s suho mešanico

V drugi skledi zmešajte javorjev sirup, med, kokosovo olje, kakav v prahu, cimet in sol. Mešanico združite s suhimi sestavinami, nato pa jo enakomerno razporedite po pekaču.

Mešanico specite, narežite marelice in dodajte kakavova zrna

Pekač postavite v pečico na srednjo rešetko in pecite približno 7 minut. Medtem suhe marelice narežite na majhne kocke. Dodajte jih na pekač, dobro premešajte in pecite še dodatnih 7 do 8 minut, da postanejo zlatorjave. Pekač vzemite iz pečice in pustite, da se granola ohladi, nato pa dodajte še kakavova zrna.

So vam ostala kakavova zrna? Preizkusite ta odličen recept za energijske kroglice!

Granola s cimetom in oreščki (sestavine za 6–8 porcij (ca. 450 g):

Priprava granole s cimetom in oreščki

  1. Segrejte pečico in zmeljite riž

Pečico segrejte na 180 °C (zgornje in spodnje pečenje). Na pekač položite papir za peko. V mlinčku za začimbe (ali mlinčku za kavo) zmeljite riž, da so še vedno vidni drobni koščki.

  1. Riž zmešajte s suhimi sestavinami

V večji skledi zmešajte zmlet riž z ovsenimi kosmiči, indijskimi oreščki, mešanico semen, sezamom, sladkorjem in soljo. V ločeni skledi zmešajte javorjev sirup, gozdni med, olje in cimet.

  1. Suhe sestavine zmešajte z mokrimi in mešanico specite

Mešanico mokrih sestavin dodajte k suhim sestavinam, dobro premešajte, razporedite na pekač in pecite na srednji rešetki približno 15 minut.

Začinjeno: Tukaj preberite več o cimetu.

Granola s kurkumo: Sestavine za 6–8 porcij (ca. 450 g)

  • 150 g ovsenih kosmičev znamke dmBio
  • 50 g nasekljanih mandljev v lističih
  • 50 g ekspandiranega riža
  • 3 žlice kvinojinih kosmičev
  • 2 žlici surovega trsnega sladkorja • ščep soli
  • 2 žlice kokosovega olja
  • 3 žlice riževega sirupa znamke dmBio
  • 3 žlice javorjevega sirupa
  • 1 ½ žličke kurkume v prahu
  • 50 g suhih volčjih jabolk

Priprava granole s kurkumo

  1. Segrejte pečico in zmešajte suhe sestavine

Pečico segrejte na 180 °C (zgornje in spodnje pečenje). Na pekač položite papir za peko. V skledi zmešajte ovsene kosmiče, mandlje v lističih, ekspandiran riž in kvinojine kosmiče ter dodajte sladkor in sol.

  1. Suhe sestavine zmešajte z ostalimi in specite

V drugi skledi zmešajte kokosovo olje, rižev sirup, javorjev sirup in kurkumo. Vse dobro premešajte, razporedite na pekač in pecite na srednji rešetki približno 15 minut. Medtem nasekljajte suha volčja jabolka in jih dodajte pečeni granoli.

Nasvet: Preberite tudi, kako vsestranska je kurkuma.

Domača granola: Kaj je dobro vedeti o tej hrustljavi poslastici

  • Razlika med mueslijem in granolo: Muesli je mešanica različnih vrst žit – predvsem ovsa, pšenice ali pire – in je dopolnjena z dodatki, kot so oreščki, semena, suho sadje ali jagodičevje. Pri hrustljavi granoli vse te sestavine zmešajo z oljem in različnimi vrstami sladkorja, medom ali drugim sladili ter hrustljavo spečejo. Zato je granola pogosto bolj kalorična kot klasični muesli.
  • Tako bo granola ostala hrustljava: Ohladite jo na sobni temperaturi, nato pa jo zaprite v neprodušno zaprt kozarec ali posodo ter hranite na suhem in hladnem mestu.

Nasvet za pripravo: Če vam je všeč granola in že obvladate njeno pripravo, preizkusite tudi recept za te pisane muesli ploščice, ki so enostavne za pripravo in predstavljajo odličen prigrizek med obroki. Če pa ste ljubitelj datljev in čokolade, bodo hitro pripravljene datljeve ploščice kot nalašč za vas.