Korenčkovi mafini: Recept za sočne korenčkove mafine
Zelenjava v pecivu? Odkar pri peki slaščic uporabljamo bučke in rabarbaro, to ni več nič nenavadnega. Če boste pecivu dodali zelenjavo, bo to sočno in polno vitaminov, okus zelenjave pa bo vedno ostal nekje v ozadju. Korenčkovi mafini so mini različica priljubljene korenčkove torte, zaradi preliva iz datljev in svežega sira pa so vrhunec vsakega nedeljskega kosila.
Korenčkovi mafini Korenčkovi mafini s prelivom iz datljev in svežega sira
Sestavine za 12 korenčkovih mafinov
- malo olja in moke za namastitev in pomokanje pekača
- 2 korenčka
- 80 g rozin
- 80 g pekan orehov
- 1 bio-pomarančna
- 250 g polnozrnate pirine moke
- 1 jčajna žlička pecilnega praška
- 1 čajna žlička mletega cimeta
- 1 noževa konica mletega muškatnega oreha
- 1 noževa konica mletih klinčkov
- 150 g zmehčanega masla
- 150 g rjavega sladkorja
- 2 jajci
- 2 jedilni žlici soka ali mleka
Krema za okras
- 100 g sušenih izkoščičenih datljev
- 250 g svežega sira
- 125 g mehkega masla
Priprava korenčkovih mafinov
1. Ogrejte pečico in pripravite pekačPečico segrejte na 180 °C, vklopite spodnje in zgornje gretje. Pekač za mafine s pomočjo čopiča premažite z oljem in potrosite z moko.
2. Naredite testo za mafine
Korenje olupite in drobno naribajte. Grobo sesekljajte rozine in pekan orehe. Pomarančo operite, osušite, drobno naribajte lupino in iztisnite sok. Moko zmešajte s pecilnim praškom in začimbami. Kremasto stepite maslo in sladkor. Postopoma vmešajte jajca. Dodajte mešanico suhih sestavin in zmešajte s pomarančnim sokom oz. lupino, sokom/mlekom, korenjem, rozinami in pekan orehi.
3. Specite mafine
Testo vlijte v skodelice in ga v pečici pecite približno 25 minut. Mafine vzemite iz pečice in jih pustite, da se ohladijo.
4. Priprave kremo in okrasite mafine
Datlje z 2 žlicama vode v kuhinjskem robotu pretlačite, da dobite rahlo kremo z majhnimi koščki. Dodajte sveži sir in maslo ter zmiksajte, da bo zmes še bolj kremasta. S kremo premažite mafine.