Kruh na palčki: Preprost recept za družabne večere ob ognju
Spomini na brezskrbna poletja marsikomu v spomin prikličejo tudi družabne večere ob odprtem ognju, peko hrenovk na palicah in drugih dišečih dobrot. S tem preprosim receptom za kruh na palčki, ki ga nekateri imenujejo tudi taborniški kruh ali tvist oz. twisted bread, boste obudili prijetne spomine na otroštvo.
Preprost recept za kruh na palčki
Sestavine za 6 porcij kruha na palčki
- 300 g pšenične moke tipa 500
- 100 g polnozrnate ržene moke
- 1 čajna žlička soli
- ca. 8 g suhih droži; (ali npr. ½ zavojčka dmBio rženega izvlečka za kislo testo)
- 15 g svežega kvasa
- 1 čajna žlička sladkorja
Priprava kruha na palčki
1. Pripravite testoV večji skledi zmešajte obe moki in sol. Droži oz. izvleček za kislo testo, kvas in sladkor v skodelici zmešajte s 75 ml mlačne vode ter dodajte k mešanici moke. Rahlo premešajte in pustite vzhajati ca. 15 minut. Nato dodajte še 150 ml mlačne vode in zamesite gladko testo, ki se ne lepi. Po potrebi dolijte še malo vode ali dodajte moko. Pokrijte s krpo in na hladnem vzhajajte cca. 4 ure.
2. Oblikujte testo in specite na ognjuTesto razdelite na šest delov, ki jih oblikujte v daljše trakove in z njimi ovijte palice. Pecite nad odprtim ognjem 15–20 minut in palice ves čas obračajte.
Čas priprave: cca. 5 ur (od tega 4 ure in 15 minut vzhajanja)
Kakšne palice izbrati za peko
Idealne za kruh na palčkah so leskove, vrbove in bukove veje. Pomembno: Ne uporabljajte vej tise ali bezga, saj so strupene. Palčke lahko dobite tudi pri lokalnem mizarju, kjer se pogosto najdejo primerni ostanki lesa. Pred peko nad ognjem palice ošilite z ostrim nožem in odstranite lubje. Palice lahko uporabite večkrat.