Med za zajtrk: najboljši veganski nadomestki
V veganuarju se za zajtrk ne želimo odreči medu, zato vam predstavljamo pet veganskih alternativ, preizkusili pa boste lahko tudi naš recept za ajdove palačinke. Tako okusen zajtrk se zagotovo ne bo znašel le na krožniku veganov.
Bi jedli veganski med?
Veganska prehrana je brez živalskih proizvodov, kamor spada tudi čebelji med. Pridne čebele proizvajajo med kot svoj glavni vir hrane za preživetje v hudi zimi. Seveda obstajajo tudi čebelarji, ki delajo v harmoniji s čebelami in točijo le presežek medu, vendar ta še vedno ni veganski. .Veganski med: pet alternativ za čebelji med
Poznamo različne veganske nadomestke za med.
1. Agavin sirup
Pridobivajo ga iz agave in je vsestranska alternativa medu – lahko ga uporabite tudi v kavi, čaju ali pri peki. Agavin sirup je narejen iz rastline agave in izvira predvsem iz Mehike. Sestavljen je iz fruktoze in glukoze, vendar ne zvišuje ravni sladkorja v krvi toliko kot rafinirani sladkor.2. Rižev sirup
Rižev sirup kot tudi sladica mochi izvira iz Japonske, priporočljiv pa je za sladkanje pri dietah z nizko vsebnostjo glukoze ali brez glutena. Kot pove že ime samo, je narejen iz riža. Ker gre za čisto glukozo, pa ga morate odmerjati zmerno.3. Javorjev sirip
Javorjev sirup pridobivajo iz javorovih dreves in je še posebej v Kanadi priljubljena izbira za zajtrk. Primeren je tudi za okrasitev ajdovih palačink – recept zanj boste našli v nadaljevanju. Glede na odtenek zlate barve poznamo svetlejši (razred A)in močnejši javorjev sirup (razred C). Odličen dodatek k sladicam je javorjev sirup razreda A, saj je blažjega okusa.Nasvet:
Pri nakupu javorjevega sirupa bodite pozorni na oznako »veganski«, saj nekatere blagovne znamke sirupu dodajajo živalska barvila. .4. Smrekov sirup
Neverjetno, kaj vse nam ponujajo zakladi iz narave. Za pripravo smrekovega sirupa v posodi zmešajte sveže nabrane smrekove vršičke s sladkorjem. Po enem mesecu je sirup pripravljen. Ne le da doda čudovito sladkost čajem in ga lahko namažete na kruh z maslom, zaradi svojih eteričnih olj slovi tudi kot domače zdravilo proti kašlju. Je popolna alternativa za čebelji med v sezoni prehladnih obolenj.5. Regratov med
Še en veganski nedomestek medu, ki nam ga ponuja narava je regratov med. Naredimo ga iz svežih regratovih cvetov, vode in sladkorja. Podobno kot smrekov sirup je v sezoni prehladnih obolenj odličen za sladkanje čajev, saj je med drugim bogat s cinkom.Dobro je vedeti
Moči narave ne smemo podcenjevati. Priporočamo vam, da se pred uživanjem regrata posvetujete z zdravnikom ali farmacevtom, saj ga pri številnih težavah ne priporočajo.Veganske ajdove palačinke z agavinim sirupo
Sestavine
- 150 g polnozrnate ajdove moke (znamke dmBio)
- 160 ml mandljevega napitka (znamke dmBio)
- agavin sirup (znamke dmBio)
- 2 jedilni žlici mandljevega namaza (znamke dmBio)
- kanček mineralne vode
- 1 čajna žlička pecilnega praška (znamke dmBio)
- 1 ščepec mlete burbonske vanilje (znamke dmBio)
- kokosovo olje (znamke dmBio)
- kokosov jogurt
- jagodičevje za okras
Recept
- Ajdovo moko zmešajte z mandljevim napitkom, agavinim sirupom in namazom iz mandljev.
- Dodajte mineralno vodo, pecilni prašek in burbonsko vaniljo.
- V ponvi segrejte kokosovo olje, vlijte vanjo malo mase za palačinke in jo razporedite po ponvi.
- Ko je palačinka na eni strani pečena, jo obrnite in zapecite tudi na drugi strani.
- Več palačink na enem krožniku servirajte s kokosovim jogurtom, jagodičevjem in agavinim sirupom.