Naj zadiši po praznikih: 3 preprosti recepti
Posladkajte si čakanje na božič in preizkusite tri preproste, a odlične recepte za praznične piškote.
Piškoti so eden izmed razlogov, zakaj se veselimo decembra. Običaj peke piškotov za praznike izvira iz srednjeveškega običaja, ko so v samostanih pekli aromatične piškote, s katerimi so se verni poklonili novorojenemu Jezusu.
V današnjem času je pri praznični peki pomembno predvsem, da so recepti preprosti, rezultat pa okusen. Ni pomembno, kaj bomo spekli in kako zahtevne sladice smo si izbrali, temveč gre predvsem za druženje in ritual, ki poskrbi za praznično vzdušje – še posebej, če v to vključimo tudi najmlajše in jim pustimo proste roke. Vonj cimeta in vanilje preplavi celoten prostor, v ozadju se vrtijo božične pesmi, sveže pečeni piškoti pa izginejo še preden se dodobra ohladijo. Še skodelica dišečega čaja in predpraznični večer bo popoln.
Za vse, ki se veselite ustvarjanja in uživanja ob domačih prazničnih dobrotah, smo izbrali tri recepte, za katere ne boste porabili celega popoldneva, a boste nad okusom navdušeni, poleg tega pa boste ob peki uživali.
Klasične vrste testa za različne praznične piškote so krhko testo, medeno testo in testo za brizgane piškote. Glavne sestavine krhkega in brizganega testa so pšenična moka, sladkor (v prahu), maslo in jajca. Za krhko testo potrebujete dodatno še sol in pecilni prašek, za brizgane piškote pa le prašek za vaniljev puding, koruzni škrob in mleko. Za medeno testo je namesto pšenične boljša izbira ržena moka, poleg le-te pa potrebujete še sladkor (v prahu), jajca, kakav v prahu, med, jabolčno čežano in začimbe za medenjake. Tako – in praznična peka se lahko začne! Z naslednjimi tremi recepti se bo vaša kuhinja spremenila v pravo Božičkovo delavnico.
V današnjem času je pri praznični peki pomembno predvsem, da so recepti preprosti, rezultat pa okusen. Ni pomembno, kaj bomo spekli in kako zahtevne sladice smo si izbrali, temveč gre predvsem za druženje in ritual, ki poskrbi za praznično vzdušje – še posebej, če v to vključimo tudi najmlajše in jim pustimo proste roke. Vonj cimeta in vanilje preplavi celoten prostor, v ozadju se vrtijo božične pesmi, sveže pečeni piškoti pa izginejo še preden se dodobra ohladijo. Še skodelica dišečega čaja in predpraznični večer bo popoln.
Božični piškoti
Za vse, ki se veselite ustvarjanja in uživanja ob domačih prazničnih dobrotah, smo izbrali tri recepte, za katere ne boste porabili celega popoldneva, a boste nad okusom navdušeni, poleg tega pa boste ob peki uživali.
Katere so ključne sestavine?
Klasične vrste testa za različne praznične piškote so krhko testo, medeno testo in testo za brizgane piškote. Glavne sestavine krhkega in brizganega testa so pšenična moka, sladkor (v prahu), maslo in jajca. Za krhko testo potrebujete dodatno še sol in pecilni prašek, za brizgane piškote pa le prašek za vaniljev puding, koruzni škrob in mleko. Za medeno testo je namesto pšenične boljša izbira ržena moka, poleg le-te pa potrebujete še sladkor (v prahu), jajca, kakav v prahu, med, jabolčno čežano in začimbe za medenjake. Tako – in praznična peka se lahko začne! Z naslednjimi tremi recepti se bo vaša kuhinja spremenila v pravo Božičkovo delavnico.
Slastni praznični piškoti
Praznični piškoti: Cimetove zvezdice
Sestavine za 40 zvezdic:
3 beljaki
200 g sladkorja v prahu
ščep soli
nekaj limoninega soka
300 g mletih mandljev
3 g cimeta
sredica polovice vanilijevega stroka
3 beljaki
200 g sladkorja v prahu
ščep soli
nekaj limoninega soka
300 g mletih mandljev
3 g cimeta
sredica polovice vanilijevega stroka
Priprava:
Beljake skupaj s sladkorjem v prahu, soljo in limoninim sokom stepite v čvrst sneg. 6 jedilnih žlic mase shranite v neprodušno zaprti posodi v hladilniku. Ko bodo piškoti pečeni, boste maso uporabili kot glazuro. Preostali sneg zmešajte z mandlji, cimetom in vaniljo ter testo čez noč pustite hladilniku. Naslednji dan ga razvaljajte, premažite z beljakovo maso in z modelčkom izrežite zvezdice. Pecite v predhodno ogreti pečici na 150 °C približno 15 minut.
Nasvet:
Da boste zvezdice lažje izrezali, modelček vsakič znova povaljajte v sladkorju v prahu. Kupite pa lahko tudi modelček, ki je posebej namenjen izrezovanju cimetovih zvezdic.
Beljake skupaj s sladkorjem v prahu, soljo in limoninim sokom stepite v čvrst sneg. 6 jedilnih žlic mase shranite v neprodušno zaprti posodi v hladilniku. Ko bodo piškoti pečeni, boste maso uporabili kot glazuro. Preostali sneg zmešajte z mandlji, cimetom in vaniljo ter testo čez noč pustite hladilniku. Naslednji dan ga razvaljajte, premažite z beljakovo maso in z modelčkom izrežite zvezdice. Pecite v predhodno ogreti pečici na 150 °C približno 15 minut.
Nasvet:
Da boste zvezdice lažje izrezali, modelček vsakič znova povaljajte v sladkorju v prahu. Kupite pa lahko tudi modelček, ki je posebej namenjen izrezovanju cimetovih zvezdic.
Praznični piškoti: Kokosove kroglice
Sestavine za 30 kroglic:
200 g bele čokolade
70 g sladkorja v prahu
70 g zmehčanega masla
100 g kokosa
Za posip:
100 g kokosa
200 g bele čokolade
70 g sladkorja v prahu
70 g zmehčanega masla
100 g kokosa
Za posip:
100 g kokosa
Priprava:
Čokolado stopite nad vodno kopeljo. Sladkor v prahu in maslo dobro zmešajte, nato dodajte stopljeno čokolado in na koncu še kokos. Maso za eno uro postavite v hladilnik. Nato oblikujte kroglice in jih povaljajte v kokosu.
Čokolado stopite nad vodno kopeljo. Sladkor v prahu in maslo dobro zmešajte, nato dodajte stopljeno čokolado in na koncu še kokos. Maso za eno uro postavite v hladilnik. Nato oblikujte kroglice in jih povaljajte v kokosu.
Praznični piškoti: Piškoti iz koruznih kosmičev
Sestavine za 60 piškotov:
300 g čokolade
20 g kokosovega masla
200 g koruznih kosmičev
Papirnate posodice za praline
300 g čokolade
20 g kokosovega masla
200 g koruznih kosmičev
Papirnate posodice za praline
Priprava:
Čokolado skupaj z maslom stopite nad soparo. Primešajte koruzne kosmiče in maso z žlico nadevajte v posodice za praline. Za nekaj ur postavite na hladno, da se piškoti strdijo.
Nasvet:
Za piškote s koruznimi kosmiči lahko uporabite poljubno vrsto čokolade – odvisno, kaj vam je všeč oz. kaj imate trenutno doma na zalogi.
Čokolado skupaj z maslom stopite nad soparo. Primešajte koruzne kosmiče in maso z žlico nadevajte v posodice za praline. Za nekaj ur postavite na hladno, da se piškoti strdijo.
Nasvet:
Za piškote s koruznimi kosmiči lahko uporabite poljubno vrsto čokolade – odvisno, kaj vam je všeč oz. kaj imate trenutno doma na zalogi.