Active Beauty
Pica malo drugače: Recept za pinso, ki se ji ne boste mogli upreti!
čas branja: min

Testo, ki navdušuje

Pica malo drugače: Recept za pinso, ki se ji ne boste mogli upreti!

Nekje na pol poti med pico in fokačo srečamo pinso, novo italijansko zvezdo med prigrizki. V nadaljevanju najdete recept, ki od vas zahteva nekoliko potrpljenja. Da je testo lažje prebavljivo in lepo puhasto, mora včasih tudi do dva dni počivati v hladilniku. Dolgotrajno čakanje je poplačano z nebeško dobrim kruhom. Ko ga obložimo z zelenjavo in mocarelo, dobimo pinso: hrustljavo in lahko alternativo pici.

V čem se pinsa razlikuje od pice?

Pinsa je rimska pekovska specialiteta, zaradi česar jo imenujejo tudi Pinsa Romana. Leta 2001 so jo iznašli v rimskem pekovskem podjetju in na kulinaričnem področju velja za novost.

  • Klasična pica je povečini narejena samo iz pšenične moke. Za pinso uporabimo tudi sojino, riževo ali čičerikino moko. Zaradi tega je testo izjemno hrustljavo.
  • Za razliko od testa za pico, a podobno kot pri peki z drožmi, je priprava testa za pinso dolgotrajna. Testo za pinso v hladilniku vzhaja do dva dni, testo za pico pa pogosto počiva zgolj eno uro.
  • Dolgo vzhajanje poskrbi, da v testu za pinso nastanejo številni zračni mehurji. Zaradi takšnega načina priprave testa je pinsa lažje prebavljiva od pice. Poleg tega osnovno testo za pinso na 100 gramov vsebuje borih ca. 340 kalorij, kar je približno tretjino manj od običajnega testa za pico.
  • Kaj pa na pogled? Pinsa je posodobljena različica klasične fokače in ni videti kot pica, temveč kot neke vrste podolgovato-ovalen obloženi kruh.

Recept za slastno rustikalno pinso

Sestavine za 4 pinse

  • 3 g kvasa
  • 350 g pšenične moke tipa manitoba oz. 00 in nekaj moke za posip delovne površine
  • 45 g riževe moke
  • 25 g sojine moke
  • 4 jedilne žlice oljčnega olja in nekaj olja za premaz posode
  • 2 čajni žlički morske soli
  • 2 jajčevca
  • sol
  • 2 rumeni bučki
  • 250 g mocarele
  • 250 g paradižnikove mezge
  • 4 jedilne žlice pesta z baziliko

Nasvet: Testo najbolje počiva v skledi ali posodi s pokrovom. Če je nimate na voljo, ga lahko pokrijete tudi s čisto krpo.

Priprava pinse

  1. Priprava testa
V posodi zmešajte kvas in 275 ml mrzle vode. Dodajte pšenično, riževo in sojino moko, 1 jedilno žlico oljčnega olja in morsko sol ter vse skupaj 6–8 minut gnetite, da dobite gladko testo. Po potrebi dodajte vodo ali moko.

  1. Počivanje testa
lastično posodo in pokrov premažite z oljčnim oljem. V posodo dajte testo in ga oblikujte v kroglo. Za 1 uro ga pokritega pustite počivati na sobni temperaturi, nato ga za približno 48 ur postavite v hladilnik. Na dan, ko ga boste uporabili, ga na rahlo pomokani delovni površini razdelite na štiri dele in vsakega posebej oblikujte v kroglo. Hlebčke dajte v nizko plastično posodo s pokrovom in jih 3–4 ure pustite počivati na sobni temperaturi.

  1. Priprava nadeva za pinso
Jajčevce (iz katerih mimogrede lahko naredimo tudi odličen vegetarijanski namaz) operemo, očistimo in jih prečno narežemo na rezine. Rezine solimo in počakamo, da spustijo vodo, nato jih popivnamo. Zmešamo jih z 2 jedilnima žlicama oljčnega olja ter jih na narebreni ponvi z obeh strani popečemo (4–5 minut), da dobijo lep videz kot pri peki na žaru. Bučke operemo, očistimo, jih prečno narežemo na tanke rezine in jih rahlo solimo. Mocarelo odcedimo in narežemo na rezine ali na drobno natrgamo.

  1. Oblaganje in priprava pinse za peko
Pečico skupaj z dvema pladnjema za peko na ventilacijskem programu segrejemo na 230 °C. Na rahlo pomokani površini vsak posamezen hlebček testa s prsti oblikujemo v ovalno ploskev (ca. 18 x 25 cm) ter po dva in dva zložimo na papir za peko. Premažemo jih s paradižnikovo mezgo, nanjo razporedimo mocarelo ter vse skupaj obložimo z rezinami jajčevcev in bučk.

  1. Peka in postrežba

Segreta pekača vzamemo iz pečice in nanju s papirjem za peko povlečemo po dve in dve pinsi. V pečici jih na dveh različnih višinah pečemo ca. 12 minut. Po 6 minutah položaja pekačev zamenjamo. Pečene pokapljamo s pestom in jih postrežemo vroče ali hladne