Active Beauty
Recepti za cimetove rolice v treh okusnih različicah
Besedilo:
čas branja: min
Vonj po cimetu

Recepti za cimetove rolice v treh okusnih različicah

Kdo ga ne obožuje – čudovit vonj sveže pečenih cimetovih rolic! Z našimi tremi recepti za cimetove rolice imate na voljo različne možnosti: od klasičnih švedskih do brezglutenske ali veganske različice. Puhasto in rahlo pecivo izvira s Švedske, danes pa je poznano kot klasika med pekovskimi izdelki v mnogih državah.

Skandinavske “Kanelbullar”

Potrebujete:

Za kvašeno testo:

  • 250 ml polnomastnega mleka
  • 25 g svežega kvasa
  • 75 g zmehčanega masla
  • 450 g pšenične moke tipa 550 (npr. dmBio)
  • 50 g rjavega sladkorja (npr. dmBio)
  • ščepec soli

Za nadev:

90 g zmehčanega masla
50 g rjavega sladkorja (npr. dmBio)
4 čajne žličke cejlonskega cimeta (npr. dmBio)

Dodatno:

  • 1 jajce, razžvrkljano z nekaj mleka
  • Sladkor v zrnu

Priprava

  1. Pripravite kvasni nastavek

Za kvašeno testo v manjši kozici segrejte mleko. Mleko ne sme biti vroče, temveč le toplo. 5–6 žlic mleka prelijte v skledo in vanj nadrobite svež kvas. Mešajte, dokler se kvas ne raztopi. Maslo narežite na kocke in ga dodajte preostalem mleku ter ga na nizki temperaturi stopite.

  1. Zamesite testo, ga pustite vzhajati in razvaljajte

V večji skledi ali kuhinjskem robotu zmešajte moko, sladkor, sol, kvasni nastavek in preostalo mleko z maslom ter gnetite nekaj minut. Testo oblikujte v kepo, pokrijte s kuhinjsko brisačo in pustite vzhajati približno 1 uro. S pestjo rahlo udarite v vzhajano testo, nato ga vzemite iz sklede in na pomokani površini razvaljajte v pravokotnik velikosti približno 40 x 60 cm.

  1. Priprava cimetovega nadeva in rezanje trakov

Maslo zmešajte s sladkorjem in cimetom ter mešanico enakomerno razporedite po razvaljanem testu. Polovico namazanega testa prepognite do sredine, nato pa drugo stran položite čez, tako da testo izgleda kot prepognjeno pismo. S pomočjo rezalnika za pico nato vzdolž krajše strani narežite 12 trakov testa (približno 2 cm širokih). Trakove previdno raztegnite po dolžini ter pazite, da se ne strgajo. Nato jih zvijte v obliki polžka in konec skrijte pod testo. Cimetove rolice položite na dva pekača, obložena s papirjem za peko, pri čemer pazite, da so dovolj narazen, raj med peko narastejo.

  1. Rolice pustite vzhajati, nato pa jih specite

Cimetove rolice pokrijte s kuhinjsko krpo in pustite počivati še 30 minut. Pečico segrejte na 200 °C (gretje zoraj in spodaj). Tik pred peko rolice premažite s stepenim jajcem in posujte s sladkorjem v zrnu. Pecite približno 13–15 minut, dokler ne postanejo zlato rjave. Končano!

Recept za brezglutenske cimetove rolice

Potrebujete:

Za kvašeno testo:

  • 500 g svetle brezglutenske moke (npr. znamke Schär)
  • 2 čajni žlički indijskega trpotca
  • ščepec soli
  • 10 g suhega kvasa
  • 350 ml mlačnega mleka
  • 100 g skute
  • 4 žlice surovega trsnega sladkorja (npr. dmBio)
  • 100 g stopljenega masla
  • 1 jajce

Za nadev:

  • 30 g zmehčanega masla
  • 2 čajni žlički cejlonskega cimeta (npr. dmBio)
  • 100 g rjavega trsnega sladkorja (npr. dmBio)

Dodatno:

  • 1 jajce, razžvrkljano z nekaj mleka
  • sladkor v zrnih
  • zmehčano maslo

Priprava

  1. Pripravite kvasni nastavek

Za pripravo kvasnega nastavka v skledo presejte brezglutensko moko, semena indijskega trpotca in sol. Na sredini naredite jamico in vanjo dodajte suhi kvas ter sladkor. Nato previdno prilijte približno 6 žlic mlačnega mleka in pustite počivati približno 15 minut, dokler ne začnejo nastajati mehurčki.

  1. Zmešajte sestavine in zamesite testo

K testu dodajte skuto, sladkor, maslo in jajce. Vse skupaj temeljito pregnetite, da dobite gladko in prožno kvašeno testa. Nato pustite počivati približno 15 minut.

  1. Oblikujte cimetove rolice

Testo razvaljajte na gladki, pomokani površini v pravokotnik velikosti približno 40 x 60 cm in ga namažite z zmehčanim maslom. Nato ga potresite z mešanico cimeta in sladkorja ter narežite na trakove debeline približno 3 cm, ki jih nato zvijete v obliko polžka. Ker je testo zaradi odsotnosti glutena manj stabilno, lahko oblikujete še posebej lepe cimetove rolice.

  1. Cimetove rolice pred peko pustite počivati

Da kvas lahko opravi svojo nalogo, pustite rolice pokrite še 20 minut počivati na toplem mestu. Nato jih premažite z mešanico jajca in mleka ter posujte s sladkorjem v zrnih. Pečico segrejte na 200 °C (gretje spodaj in zgoraj) in cimetove rolice pecite na pekaču, obloženim s papirjem za peko, približno 13–16 minut. In okusno brezglutensko pecivo je pripravljeno!

Na dm.si poiščite tudi druge sestavine za peko.

Recept za vegansko različico cimetovih rolic

Potrebujete:

Za kvašeno testo

  • 1 kocko svežega kvasa
  • 375 ml tople vode
  • 1 žlico rjavega sladkorja (npr. dmBio)
  • 40 g kokosovega olja (npr. dmBio) ali veganskega nadomestka masla
  • 1 čajno žlička soli
  • 600 g pšenične moke tipa 550 (npr. dmBio)

Za nadev:

  • 140 g veganskega nadomestka masla
  • 100 g rjavega sladkorja (npr. dmBio)
  • 3–4 žlice cejlonskega cimeta (npr. dmBio)

Dodatno:

  • 150 g sladkorja v prahu
  • 2 žlici hladne vode
  • sok 1 limone
  • mleta bourbon vanilija (npr. od dmBio)

Priprava:

  1. Pripravite kvasni nastavek

Svež kvas zdrobite v skledi in ga zmešajte s toplo vodo ter sladkorjem. Mešanico pustite stati 10 minut. Voda naj bo mlačna, ne prevroča. Počakajte, da kvas začne delovati in se dvigne na površino vode. Kokosovo olje ali vegansko maslo počasi segrejte, da postane tekoče, in ga nato skupaj s soljo in 400 g moke postopoma dodajte k preostalim sestavinam za testo. Gnetite, dokler ne dobite gladkega testa. Pokrijte ga in pustite vzhajati na toplem približno eno uro. Nato dodajte preostalih 200 g moke, dobro pregnetite in pustite vzhajati še eno uro.

  1. Razvaljajte testo in pripravite nadev

Maslo vzemite iz hladilnika in ga pustite na sobni temperaturi. Testo na pomokani delovni površini razvaljajte v pravokotnik. V skledi zmešajte maslo, sladkor in cimet ter mešanico enakomerno razporedite po razvaljanem testu.

Nato testo tesno zvijte v dolgo rolado in jo narežite na približno 10–12 enakih kosov.

  1. Cimetove rolice pustite počivati, pripravite sladkorno glazuro in jih specite

Cimetove rolice zložite na pekač in jih pustite vzhajati še 30 minut. Pečico segrejte na 180 °C (ventilacijski način peke). Pecite jih približno 30–40 minut. Ko se rolice nekoliko ohladijo, zmešajte sladkor v prahu, vodo, limonin sok in bourbon vaniljo ter z glazuro premažite cimetove rolice. Veganska poslastica je pripravljena!

Na dm.si boste našli številne veganske alternative običajnim živilom.

x
Opravičujemo se, vendar za vaše iskanje nismo našli rezultatov. Poskusite z drugimi iskalnimi pojmi.