Vrhunec sezone: Jagodni kolač s čokoladnim dnom in jogurtovo kremo

Sestavine za 10–12 kosov oz. 1 pekač za torto, ø ca. 28 cm

Priprava jagodnega kolača s čokoladnim dnom in jogurtovo kremo

1. Segrejte pečico, pripravite testo
Pečico segrejte na 200 °C, zgornje in spodnje gretje. Pekač premera približno 28 cm rahlo naoljite. Jajca, 120 g sladkorja, sol in olje 3 minute stepajte z ročnim mešalnikom. Moko zmešajte s kakavom in pecilnim praškom ter jo narahlo vmešajte.

2. Specite pecivo, pripravite kremo
​Testo vlijte v pekač in pecite v spodnji tretjini pečice 13–15 minut. Pecivo vzemite iz pečice in ga pustite počivati 10 minut. Nato ga vzemite iz pekača in pustite, da se ohladi. Operite, očistite in pretlačite približno 250 g nekoliko večjih jagod. Zmešajte jih z jogurtom in s 50 g sladkorja. Smetano z dodatkom želatine fix stepite do trdega, jo umešajte v mešanico jogurta, sladkorja in jagod ter kremo za 15 minut postavite na hladno.

3. Kolač namažite z marmelado in okrasite
Na dno peciva namažite marmelado. Čez namažite kremo in kolač hladite 2 uri. Čokolado grobo nasekljajte in jo stopite v skledi nad vročo vodno kopeljo. Preostale jagode operite in osušite. Razporedite jih po pecivu in jih poškropite s stopljeno čokolado. Počakajte, da se glazura pred serviranjem strdi.


Vse, kar morate vedeti o jagodah

  • Boljše so osušene: Če je mogoče, jagod ne umivajte, sicer bodo zdrave jagode izgubile okus. Če je na njih zemlja ali pesek, jih za kratek čas potopite v skledo s hladno vodo in jih nato takoj spet previdno odstranite.

  • Shranjevanje jagod: Jagod ne shranjujte v plastični embalaži, sicer bodo začele hitreje plesneti. Jagode je najbolje shranjevati brez plastike – v cedilu ali na krožniku s kuhinjskim papirjem v predalu za zelenjavo hladilnika.

  • Zamrzovanje jagod: Jagode lahko brez težav zamrznemo, tako da lahko sezono jagod zlahka podaljšamo. Vendar pa sadeži pri zamrzovanju postanejo mehki, zato so odlični za pripravo kaše za smutije, jagodno omako ali marmelado.