Trije nasveti za trajnostno nakupovanje poleti
Potepanja v vročih poletnih mesecih, ki jih je običajno več kot pozimi, vplivajo tudi na naše nakupovalne navade.
Zagotovo ste se že kdaj znašli v situaciji, ko ste imeli poln hladilnik in okvirni načrt, katere jedi boste pripravili čez teden, pa se je naenkrat vse obrnilo – prijatelji so vas povabili na piknik, po službi ste šli na pijačo ali pa enostavno niste imeli volje, da bi v hudi vročini še kuhali. Poletna brezskrbnost in svoboda lahko hitro spremenita načrte, to pa pomeni tudi, da nekatera živila ostanejo. Kaj lahko naredite, da vam jih ne bo treba zavreči?
Življenje si poenostavite z nakupovalnim listkom, ki vam bo pomagal nakupovati trajnostno.
Priporočamo vam, da imate nekaj osnovnih živil vedno doma. Dobro jih zaprite v posode za shranjevanje in jih shranite v hladilnik in zamrzovalnik. Redno pregledujte, katera so tik pred potekom roka in jih porabite. Manjkati ne smejo:
Premišljeni in trajnostni nakupi
Življenje si poenostavite z nakupovalnim listkom, ki vam bo pomagal nakupovati trajnostno.
Do popolnega nakupovalnega seznama v petih korakih
- Kaj se bo dogajalo med tednom? Boste v domači pisarni? Greste na službeno pot? Si boste pripravili kosilo za s sabo? Razmislite in načrtujte nakupe z ozirom na vse to.
- Kdaj boste šli po nakupih? Načrtujte vnaprej, da boste imeli dovolj časa.
- Napišite si tedenski urnik, dobro pa je razmisliti tudi o jedilniku. Osnova za pripravo jedi naj bodo živila, ki jih že imate doma.
- Napišite nakupovalni seznam. Preglejte zaloge in zapišite, katera živila vam manjkajo, da boste lahko pripravili obroke za čez teden.
- Seznam prilagodite trgovini, kjer boste nakupovali. Če vedno kupujete v isti, s tem prihranite veliko časa in živcev.
Premišljen nakup na zalogo
Priporočamo vam, da imate nekaj osnovnih živil vedno doma. Dobro jih zaprite v posode za shranjevanje in jih shranite v hladilnik in zamrzovalnik. Redno pregledujte, katera so tik pred potekom roka in jih porabite. Manjkati ne smejo:
- viri beljakovin: stročnice, žita, oreški, sir
- viri ogljikovih hidratov: testenine, krompir, riž
- maščobe: oreški, semena, repično olje
- sadje in zelenjava: suho sadje, sezonsko sadje in zelenjava, zamrznjena zelenjava
- omake: koščki paradižnika, kokosov napitek
- začimbe: sol, poper, jušna osnova, sojina omaka
Živil ne mečite stran
Živila, ki jih vržemo stran, niso le težava za okolje, temveč tudi metanje denarja skozi okno. Trajnostno nakupovanje in skrbno ravnanje z njimi pravzaprav ni tako težko.- Napišite in se držite nakupovalnega seznama.
- Preverite rok uporabe, a se zanašajte tudi na svoj voh, okus in vid.
- Preden se živila pokvarijo, enkrat ali dvakrat tedensko poglejte, kaj vam ostaja.
- Zapišite, kaj ste vrgli stran, da boste lahko v prihodnosti bolj previdni, koliko in kaj kupite.
- Ostanke jedi shranite v posodice, jih zaprite in pospravite v hladilnik.
- Jedi, npr. solate iz kumar, se ne dotikajte s prsti ali priborom, ki ste ga imeli v ustih.
- Temperaturo hladilnika nastavite na 4 °C. Živila bodo ostala sveža skoraj dvakrat dlje.