Trije praznični recepti za veganske piškote brez jajc
Veganski piškoti - na kaj morate biti pozorni ob peki?
Pri peki veganskih piškotov je treba upoštevati nekaj preprostih pravil:- Ne uporabljajte jajc. Namesto njih lahko uporabite mandljevo maslo.
- Pazite, da bo veganska tudi čokolada – običajno so to tiste z visoko vsebnostjo kakava.
- Sladko smetano lahko zamenjate z ovseno kremo.
- Namesto masla uporabite vegansko maslo.
Veganski vaniljevi rogljički
So tudi vaši najljubši božični piškoti vaniljevi rogljički? Verjetno se sprašujete, kako bi lahko naredili tudi odlično vegansko različico. Nikakor ne smete pozabiti na božanski vonj vanilje in sladkor. Zagotavljamo vam, da so vaniljevi rogljički z veganskim maslom najmanj tako dobri kot tisti, ki se jih spomnite iz otroštva?
Sestavine
- 200 g dmBio pšenične bele moke, tip 405
- 2 zavitka dmBio bourbon vaniljevega sladkorja
- 100 g sladkorja v prahu za testo in 20 g za valjanje
- 100 g mletih lešnikov
- 100 g veganskega masla
Recept za veganske vaniljeve rogljičke
1. Iz hladilnika vzemite vegansko maslo in počakajte, da se segreje na sobno temperaturo.
2. Pečico segrejte na 180 °C (spodnje in zgornje gretje).
3. V skledi zmešajte moko, mlete lešnike, 1 zavitek vaniljevega sladkorja in sladkor v prahu.
4. Dodajte vegansko maslo in hitro pregnetite vse sestavine v testo.
5. Oblikujte vanilijeve kifeljčke in jih položite na pekač, obložen s papirjem za peko. Nasvet: Vzemite malo testa, ga zvaljajte med rokami in oblikujte kifeljček. Kot alternativo lahko uporabite tudi poseben pekač za peko vanilijevih kifeljčkov, ki jim da popolno obliko.
6. Pekač postavite v pečico in pecite cca. 15 minut, dokler kifeljčki ne postanejo zlatorjavi. Vzemite iz pečice in še tople povaljajte v mešanici sladkorja v prahu in vanilijevega sladkorja.
7. Ko se ohladijo, lahko začnete s sladkanjem!
Veganski cantuccini za božič
Predstavili vam bomo tudi, kako na veganski način narediti italijanske cantuccine. Njihovi božični različici s kakavom in mandlji lahko praznični pridih dodate tako, da uporabite kandirano pomarančno lupino in datlje. Da ostanejo lepo mehki, jih v pečico dajte le enkrat. Namesto jajc uporabite slastno mandljevo maslo, ki se odlično poda k nasekljanim mandljem v piškotih. Za boljšo konsistenco testa dodajte vegansko maslo.Sestavine
- 225g dmBio pirine moke, tip 630
- dmBio mandljevo maslo
- 30 g dmBio kakava
- 120 g dmBio sladkorja
- 75 g veganskega masla
- 75 g dmBio mandljev
- 15 g kandirane pomarančne lupine
- Po želji: dmBio datlji, dmBio žlahtna temna čokolada s 70% kakava za glazuro
Recept za veganske cantuccinije
1. Iz hladilnika vzemite vegansko maslo in počakajte, da se segreje na sobno temperaturo.
2. Pečico segrejte na 180 °C (spodnje in zgornje gretje).
3. V skledi zmešajte pirino moko s kakavom in sladkorjem.
4. Dodajte devet žlic mandljevega in veganskega masla in rahlo premešajte.
5. Mandlje blanširajte, jih nasekljajte in skupaj s kandirano pomarančno lupino dodajte testu.
6. Testo na hitro dobro pregnetite in oblikujte 2 roli s premerom ca. 2 cm.
7. Položite ju na pekač, obložen s papirjem za peko in pecite ca. 20–25 minut.
8. Ko je testo dovolj trdo, pekač vzemite iz pečice in narežite ca. 1 cm široke cantuccine.
9. Po želji jih lahko ohlajene pomočite v čokolado. Najbolje je, da čokolado stopite v vodni kopeli in nato vanjo pomočite polovice cantuccinov. Da ostanejo trdi, ohlajene hranite v škatli za piškote.
Veganski florentinci
Pri veganskih florentincih je največja umetnost karameliziranje sladkorja skupaj z rastlinsko smetano – v tem primeru je to ovsena krema. Okrasite jih s češnjami, še bolj posebni pa bodo z brusnicami.
Sestavine
- 60 g dmBio sladkorja
- 200 ml dmBio ovsene kreme
- 50 g veganskega masla
- 200 g mandljevih lističev ali nasekljanih mandljev
- 50 g dmBio brusnic
- dmBio žlahtne temne čokolade s 70% kakava za pomakanje
Recept za veganske florentince
1. Pečico segrejte na 180 °C (spodnje in zgornje gretje).2. V loncu segrevajte sladkor, dokler ne karamelizira.
3. Previdno dodajte ovseno kremo in vegansko maslo.
4. Potem umešajte mandljeve lističe in drobno nasekljane brusnice.
5. Oblikujte majhne okrogle piškote in pekač obložite s papirjem za peko. Namig: Za popolno obliko, da bodo vsi florentinci enako veliki, lahko uporabite z maslom namaščen pekač za mafine.
6. Postavite v pečico in pecite ca. 15 minut. Vaši veganski piškoti so pečeni, ko postanejo rahlo zlatorjavi.
7. Florentince ohladite in jih pomočite v čokolado. Najbolje je, da jo stopite v vodni kopeli in nato vanjo pomočite dno florentincev. Ohladite jih na rešetki in pospravite v škatlo za piškote ali pa servirajte.
Upamo, da boste prišli na svoj račun in našli svoj novi najljubši recept za veganske piškote.