Trije veganski namazi, ki vas bodo navdušili
Kaj si vegani za zajtrk mažejo na kruh? Seveda veganski namaz. V nadaljevanju z vami delimo recepte za začinjen namaz s papriko, oreškast grahov humus in kremni namaz iz jajčevcev.
Ti trije veganski namazi so hitro pripravljeni
Sestavine za štiri porcije pomake s papriko in baziliko
K svežemu belemu kruhu se izvrstno podajo v pečici pečena paprika, feta in zelišča.
- 4 rdeče paprike
- pol pesti bazilike
- 1 strok česna
- 2 jedilni žlici oljčnega olja; in za premaz pekača
- 2 jedilni žlici veganskih drobtin; ali po okusu
- 100 g veganskega sira feta
- 1 jedilna žlica limoninega soka
- sol
- sveže mleti črni poper
Priprava pomake s papriko in baziliko
1. Pečico segrejte in specite papriko
Pečico nastavite na funkcijo peke na žaru in jo segrejte. Papriko in baziliko operite. Papriko razpolovite, jo očistite in s kožo navzgor položite na naoljen pekač. Pecite 5–10 minut, dokler kožica ne potemni. Vzemite jo iz pečice, pokrijte z brisačo in pustite, da se ohladi. Nato jo olupite.
2. Preostale sestavine zmešajte s papriko
Olupite česen. Obtrgajte liste bazilike in jih nekaj prihranite za okras. Preostanek pretlačite s česnom, papriko, oljem, drobtinami in sirom feta. Po potrebi dodajte malo hladne vode.
3. Postrezite
Začinite z limoninim sokom, soljo in poprom. Z namazom napolnite skledo za serviranje in ga okrasite z listi bazilike.
Sestavine za štiri porcije grahovega humusa z meto
Grah ni le vir beljakovin, ampak s svojim prijetno sladkim okusom dopolnjuje oreškast namaz.
- 100 g graha; svežega ali zamrznjenega
- sol
- 4 vejice mete
- 250 g čičerike iz pločevinke
- 2 stroka česna
- 2 jedilni žlici sezamove kreme tahini
- 2 jedilni žlici limoninega soka
- 2 jedilni žlici oljčnega olja
- orientalska kumina po okusu
- sveže mleti črni poper
Priprava grahovega humusa z meto
1. Pripravite čičeriko, meto in česen
Grah blanširajte v slanem kropu ca. 2 minuti, ohladite in odcedite. Meto in česen operite. Natrgajte lističe mete in jih nekaj prihranite za okras. Čičeriko odcedite. Olupite česen.
2. Spirirajte sestavine
Vse na koščke narezane sestavine pretlačite skupaj s sezamovo kremo, limoninim sokom in oljem. Po potrebi dodajte malo hladne vode.
3. Postrezite
Začinite z limoninim sokom, soljo in poprom. Z namazom napolnite skledo in okrasite z listi bazilike.
Sestavine za štiri porcije pomake z jajčevci in peteršiljem
Pečeni jajčevci in smetanov jogurt spominjajo na libanonski namaz baba ganoush.
- 2 jajčevca
- 2 2 stroka česna
- 1 pest peteršilja
- 150 g veganskega mandljevega jogurta (alternativa: sojin jogurt)
- 1 jedilna žlica oljčnega olja
- 1 jedilna žlica limoninega soka
- sol
- sveže mleti črni poper
- ½ čajne žličke paprike v prahu
Priprava pomake z jajčevci in peteršiljem
1. Segrejte pečico in specite jajčevce
Pečico segrejte na 200 °C (zgornje in spodnje gretje). Pekač obložite s papirjem za peko. Jajčevce operite in jih cele prebodite z vilico. Ca. 40 minut jih pecite do mehkega. Na koncu jih rahlo ohladite, po dolgem razpolovite, z žlico izdolbite meso in ga nasekljajte.
2. Pripravite česen in peteršilj
Česen olupite in drobno nasekljajte. Peteršilj operite, ga otresite, osmukajte in grobo nasekljajte.
3. Premešajte in postrezite
V jajčevce vmešajte česen, jogurt, oljčno olje, limonin sok, sol in poper ter jih začinite po okusu. Prelijte v manjšo skledo in posujte s papriko v prahu.