Veganska brokolijeva juha: slastna in hitro pripravljena
Juha iz brokolija, krompirja in ščepca muškatnega oreščka je pravi hit, pripravite pa jo lahko v manj kot 30 minutah. V naši različici smetano za stepanje nadomestimo s kokosovim napitkom, zato je okus manj intenziven in dobi eksotičen pridih. Za vas smo pripravili tudi nekaj nasvetov, kako izboljšati okus.
Veganska brokolijeva juha – zdrava in okusna
Sestavine za 4 porcije
- 1 čebula
- 1 strok česna
- 500 g brokolija
- 400 g mokastega krompirja, kuhanega
- rastlinsko olje
- 700 ml zelenjavne jušne osnove
- 450 ml tekočega kokosa iz stisnjene kokosove sredice
- sol
- poper
- 1 noževo konico muškatnega oreščka
- ½ čajne žličke mlete kumine
Priprava veganske brokolijeve juhe
-
Pripravite zelenjavo
Olupite čebulo in česen ter ju grobo sesekljajte. Operite brokoli ter tako cvetove kot steblo narežite na majhne koščke. Olupite krompir in ga narežite na kocke.
-
Podušite zelenjavo in jo kuhajte na zmernem ognju
V veliki ponvi segrejte nekaj nevtralnega rastlinskega olja, na njem prepražite čebulo in česen, da posteklenita, dodajte brokoli in krompir ter ju med mešanjem pražite 5 minut. Prilijte zelenjavno jušno osnovo in tekoči kokos ter kuhajte približno 20 minut.
-
Zmiksajte in začinite
Ko je zelenjava kuhana, juho zmiksajte s paličnim mešalnikom, da dobi kremno teksturo. Začinite s soljo, poprom, muškatnim oreščkom in kumino.
Postrezite tudi: svežo bageto ali hrustljavo ciabatto. Če imate malo več časa, lahko pripravite tudi pražene kruhove kocke. Preprosto narežite 3 rezine toasta na poljubno velike kocke. V ponvi segrejte 4 jedilne žlice masla in dodajte kocke toasta. Pražite, dokler ne postanejo zlato rjave barve, in jih ves čas obračajte. Okus je odličen tudi, če na vrhu dodate kanček sojinega jogurta, da bo juha še bolj kremasta.
Kako brokolijeva juha ostane zelena?
Če želite, da juha ohrani lepo zeleno barvo, v vodo, v kateri boste kuhali brokoli, dodajte za noževo konico sode bikarbone.
Kemijska razlaga: Zelena zelenjava, kot je brokoli (ali pa npr. špinača), ima svojo bogato zeleno barvo zaradi pigmenta klorofila. Njegovo molekularno jedro vsebuje tudi atom magnezija. Če zelenjavo kuhamo v loncu z vodo, se pH-vrednost vode zniža, hkrati pa se iz jedra klorofila raztopi magnezijev atom in zelenjava "izgubi" svojo privlačno zeleno barvo. Ta učinek lahko preprečite z dodajanjem sode bikarbone. Soda bikarbona je bazična in nevtralizira kisline v brokoliju itd. Vendar pazite: prevelika količina sode bikarbone lahko negativno vpliva na okus in konsistenco, juhe pa dobijo milnat okus.
Kako dolgo zdrži brokolijeva juha?
Juho lahko v dobro zaprti posodi v hladilniku hranite približno pet dni, lahko pa jo tudi enostavno zamrznete. Ohladite jo in z njo napolnite v vrečko za zamrzovanje, kozarec z vijačnim pokrovom ali posodo, primerno za zamrzovanje. V zamrzovalniku bo brokolijeva juha zdržala približno tri mesece.
Zakaj bi moral biti brokoli na prav vsakem jedilniku?
Brokoli vsebuje številne pomembne vitamine in minerale. Med njimi so vitamin A, vitamini B-kompleksa, vitamin C, folna kislina, železo, kalcij, cink in kalij. Zelena zelenjava je zaradi visoke vsebnosti vlaknin tudi okusno nasitna in ima malo kalorij (34 kCal na 100 g). Ker pa brokoli spada v družino križnic, je lahko težje prebavljiv. Za boljšo prebavo v juho dodajte mleto kumino.