Vse, kar morate za začetek vedeti o drožeh in o tem, kako jih hranite
Mnogo ljubiteljskih pekov si ne upa narediti svojih droži. Zahvaljujoč receptu za okusen kruh in ustreznim navodilom za začetnike, ki jih najdete v nadaljevanju, boste tudi vi kmalu ponosni pek kruha iz testa z drožmi.
Testo z drožmi vam bo po tem receptu zagotovo uspelo
Sestavine za matične droži (starter)
- 200 g polnozrnate ržene moke
Priprava matičnih droži (starterja)
1. Sestavine zmešajte in jih pustite počivati
V skledi zmešajte 60 g moke in 100 ml mlačne vode. Pokrijte in pustite na toplem 72 ur. Premešajte enkrat na dan in pustite počivati. Dodajte 75 g moke in 100 ml mlačne vode. Pokrito pustite počivati 12 ur.
2. Vmešajte ostale sestavine in dodajte moko
Vmešajte preostanek moke in dodajte 100 ml mlačne vode. Kvasni nastavek je pripravljen, ko je mehurčkast in lahek ter ima kiselkast vonj. Ta recept je za ca. 500 g testa z drožmi. Nastavek po receptu za kruh zmešajte z moko in ga pustite vzhajati.
Kisli sostanovalec:
Droži, ki jih niste porabili, lahko v kozarcu z vijačnim pokrovom shranite v hladilniku. Pokrov naj ne bo pretesno zaprt, saj droži potrebujejo kisik. Če ne pečete redno, bi jih morali vsakih 1–2 tedna nahraniti z 2 jedilnima žlicama ržene moke in 1–2 jedilnima žlicama vode.
Recept za hrustljav kruh z drožmi
Sestavine za kruh z drožmi
- 25 g matičnih droži
- 100 g ržene moke; in za mesenje
- 350 g ržene moke
- 300 g pšenične moke
- 1 jedilna žlica soli
- 1 jedilna žlica sladkorja
- ½ kocke kvasa
Kako naredimo kruh z drožmi?
1. Matične droži nahranite in pustite, da fermentirajo
Matične droži nahranite s 50 ml vode in 50 g ržene moke, pokrijte s folijo za živila in pustite zoreti na sobni temperaturi vsaj 8 ur. Potem ponovno vmešajte 50 g ržene moke in 75 ml vode, pokrijte in pustite na sobni temperaturi vsaj 8 ur. Testo mora narasti in postati mehurčkasto.
2. Kvasni nastavek, ki ste ga naredili v prejšnjem koraku, zmešajte s preostalimi sestavinami
Kvasni nastavek dajte v posodo kuhinjskega robota skupaj z rženo moko, pšenično moko in soljo. Sladkor in kvas raztopite v ca. 350 ml mlačne vode, ga dodajte mešanici in zgnetite v gladko testo. Pokritega pustite vzhajati ca. 1 uro, da se volumen podvoji.
3. Oblikujte in specite
Dajte ga na pomokano površino in oblikujte podolgovat hlebček. Prestavite ga v pomokano košarico za vzhajanje, pokrijte in pustite ponovno vzhajati približno 30 minut. Pečico skupaj s kamnom za peko segrejte na 220 °C (zgornje in spodnje gretje). Testo zvrnite na vroč kamen, na dno pečice postavite veliko skodelico vrele vode, pečico takoj zaprite in kruh pecite 15 minut. Potem pečico na kratko odprite, da se para sprosti. Temperaturo znižajte na 190 °C in kruh pecite še 35–45 minut. Vzemite ga iz pečice, ohladite na rešetki in šele naslednji dan prerežite.
Dodaten nasvet: Če potrebujete nekaj hitrega, je na dm.si na voljo velika izbira mešanic za peko.