Kako zdravi so datlji?
Mali zlatorjavi plodovi so znani kot puščavski kruh in tudi v Evropi veljajo za superživilo. Pa vendar, so datlji tako zdravi, kot obljublja njihov sloves? V nadaljevanju z vami delimo nekaj nasvetov, kako jih lahko uporabite namesto sladkorja.
Kazalo
- So datlji zdravi?
- Katere hranilne snovi vsebujejo datlji?
- So boljši sveži ali sušeni datlji?
- So datlji bolj zdravi kot sladkor?
- Koliko datljev je zdravo pojesti na dan?
- Kje kupiti dobre datlje?
- Pogosto datlje priporočajo pred porodom. Kaj se skriva za tem?
- Nasveti: Tako lahko sladkor nadomestite z datlji
- Recepti z datlji: Zdravi prigrizki
- Nadomestki sladkorja iz datljev
Datljeve palme gojijo že več kot 2000 let, zaradi česar spadajo med najstarejše kulturne rastline. Obstaja preko 200 različnih sort datljev. Ena najbolj znanih je Medjool-Dattel, v Evropi pa so priljubljene tudi Deglet Nour, Ajwa in Sukkari.
Da bi datlji razvili svojo naravno sladkost, potrebujejo vroče podnebje in veliko vode v poletnih mesecih pred jesenskim obiranjem. Zato datlje gojijo predvsem na Bližnjem vzhodu in v severni Afriki. Datljeve palme lahko živijo do 100 let, vendar rodijo sadove le vsaki dve leti. Z botaničnega vidika datlji spadajo med jagodičevje.
Datlje zaradi številnih hranilnih snovi pogosto označujejo kot superživilo. Vendar imajo tudi visoko vsebnost fruktoze. Zato se mnogi, ki se zavedajo pomembnosti zdrave prehrane, sprašujejo, če so datlji zdravi.
So datlji zdravi?
Datlji so zdravi, saj vsebujejo veliko dragocenih mikrohranil, vendar je njihova vsebnost ogljikovih hidratov zelo visoka. Vsebujejo od 44 do 88 odstotkov sladkorja. To je odvisno od sorte, zrelosti in tega, ali je sadež svež ali sušen. Visoka vsebnost ogljikovih hidratov se odraža tudi v kalorijah: 100 gramov sušenih datljev ima približno 300 kcal, medtem ko jih imajo sveži datlji približno polovico manj.
Ogljikovi hidrati so predvsem v obliki glukoze in fruktoze, ki se hitro absorbirata. Zato strokovnjaki priporočajo uživanje datljev v majhnih količinah ali njihovo uporabo kot hiter vir ogljikovih hidratov, npr. v športni prehrani. Tako imenovane energijske kroglice lahko zaužijete tik pred vadbo ali med njo (glejte recept v nadaljevanju).
Katere hranilne snovi vsebujejo datlji?
Sodeč po vsebnosti hranilnih snovi, ki je precejšnja, so datlji zdravi. Vsebujejo približno 15 različnih vitaminov in mineralov - predvsem magnezij, mangan, fosfor, železo, kalcij, kalij, natrij, cink, vitamina A in C. Zaradi visoke vsebnosti vlaknin in antioksidantov, kot so karotenoidi in fenoli, so dragoceni vir hranilnih snovi. Vsebujejo tudi malo maščob.
So boljši sveži ali sušeni datlji?
Na to vprašanje ni splošnega odgovora. Sveži datlji vsebujejo več vode kot posušeni. Vsa hranila so tako rekoč zapakirana v večji prostornini. Slabost svežega sadja je, da se hitreje pokvari.
Sušeni datlji vsebujejo malo vode, ca. 14 do 24 odstotkov, medtem ko je vsebnost sladkorja razmeroma visoka, 60 do 70 odstotkov. Sušeno sadje ima na splošno zelo veliko kalorij v primerjavi s svežim sadjem, zato ga je treba uživati le zmerno. Da bi izločili plesnivo sadje ali takega, ki so ga napadle žuželke, je treba datlje pred uživanjem odpreti ali razpoloviti.
Pomembno je tudi, da izberemo sušeno sadje, ki ni žveplano. Nekateri so občutljivi na žveplo in njihov organizem nanj odreagira na primer z bolečinami v želodcu ali pa s kožnimi reakcijami.
So datlji bolj zdravi kot sladkor?
Datlji vsebujejo glukozo (grozdni sladkor) in fruktozo (sadni sladkor), iz katerih je sestavljen tudi beli kristalni sladkor. Vendar pa datlji vsebujejo vlaknine, ki upočasnjujejo absorpcijo sladkorja v kri. Raven sladkorja v krvi se ne dvigne tako hitro, kot če bi na primer polizali kocko sladkorja.
Koliko datljev je zdravo pojesti na dan?
Svetovna zdravstvena organizacija priporoča uživanje največ 50 gramov sladkorja na dan. Še bolje bi bilo 25 gramov sladkorja na dan. En datelj (ca. 8 gramov) vsebuje 5,4 grama sladkorja - to je skoraj 1,4 kocke sladkorja! Glede na ta izračun bi bilo 5 do največ 9 datljev na dan v redu, če ne uživate popolnoma nobenega drugega sladkorja. Vendar to ni realno. Zato strokovnjaki kot zdravo priporočajo od 3 do 5 datljev na dan.
Kje kupiti dobre datlje?
Ponudba sušenih datljev, tudi iz ekološke pridelave, je v naših trgovinah zelo velika. Vedno se prepričajte, da so sušeni datlji še vedno mehki in sočni. Posebej priporočljiva je sorta datljev Medjool: tudi posušeni so še posebej veliki in sočni, poleg tega pa niso lepljivi. Če imate raje sveže, lahko kakovostne datlje najdete na večjih tržnicah ali v orientalskih trgovinah.
Pogosto datlje priporočajo pred porodom. Kaj se skriva za tem?
Obstajajo posamezne študije, ki kažejo na morebitni pozitivni učinek uživanja datljev na potek poroda. Te študije kažejo, da bi bilo za skrajšanje porodnih faz od 36. tedna nosečnosti dalje koristno uživati 75 gramov datljev na dan. To ustreza približno šestim datljem.
Vendar raziskave kažejo, da klinični dokazi trenutno niso zadostni. To pomeni, da dejanski vpliv uživanja datljev v zadnjem trimesečju nosečnosti na potek poroda še ni povsem razjasnjen. Plodovi datljev so bili kot alternativna medicinska metoda le malo raziskani. Zato bi bile zaželene nadaljnje študije o datljih pri pripravi na porod.
Sušeno sadje lahko uživate v zmernih količinah kot del uravnotežene prehrane med nosečnostjo. To pomeni, da lahko datlje uživajo tudi ženske z normalno nosečnostjo. Normalna nosečnost pomeni, da je nosečnica mlajša od 30 let, nima nosečniške sladkorne bolezni, nima suma na visok krvni tlak ali podobno, nosečnost na splošno poteka dobro, otrok dobro raste in nima prezgodnjih popadkov.
Nasveti: Tako lahko sladkor nadomestite z datlji
Če želite peči z datlji kot alternativo sladkorju, morate upoštevati, da ima sadje manjšo sladilno moč kot običajni domači sladkor. Za začetnike je zato priporočljivo začeti z recepti, ki so bili razviti izrecno za uporabo datljev.
Če želite z datlji doseči enako sladkost kot z domačim sladkorjem, sladkor nadomestite z datlji v razmerju 1:1,5, pri čemer upoštevajte, da boste za izboljšanje konsistence testa potrebovali nekoliko več tekočih sestavin. Če želite sladkost nekoliko zmanjšati, lahko sladkor v razmerju 1:1 preprosto nadomestite z datlji.
Zamenjava sladkorja z datlji vpliva na konsistenco testa. V nasprotju z domačim sladkorjem datlji ne tvorijo kristalne mreže, ki stabilizira testo. Brez sladkorja postane krhko testo drobljivo. Pri tem lahko pomaga dodajanje žlice vode ali jabolčne omake v testo. Biskvitno testo postane bolj sočno, če namesto sladkorja uporabimo datlje, vendar je testo tudi težje in manj zračno od običajnega biskvita.
Datljev sladkor
Sušene datlje brez koščice zmeljemo v droben prah, da dobimo datljev sladkor. Primeren je zlasti za peko peciva in piškotov ali za sladkanje čvrste stepene smetane. Datljev sladkor lahko brez težav uporabljate tudi pri kuhanju. Vendar se datljev sladkor v tekočinah in vročih pijačah ne raztopi popolnoma.
Datljeva pasta
Za datljevo pasto se datelj brez koščic pretlači. Konsistenca je čvrsta, lepljiva in precej žvečljiva. Kje se lahko uporablja datljeva pasta? Zelo dobro se poda v sladke namaze, pa tudi energijske kroglice ali ploščice z mueslijem se zelo dobro obnesejo. Datljevo pasto lahko uporabite tudi kot nadomestek sladkorja v piškotnem testu za torte.
Datljev namaz
Če datljevo pasto rahlo utekočinimo z vodo, dobimo datljev pire. Ta je bolj kremast in je primeren za bolj puhasto testo, kot so kvašeno testo ali palačinke. Pri peki je priporočljivo nekoliko zmanjšati količino tekočih sestavin, da se testo ne razlije.
Datljev sirup
Za datljev sirup stisnemo sveže datlje, nato pa sok nekoliko posušimo in zgostimo. Tako dobi viskozno, medu podobno konsistenco in temno rjavo barvo. V nasprotju z datljevim sladkorjem se datljev sirup popolnoma raztopi v tekočinah, kot so vroče pijače. Zato ga je bolje uporabljati za sladkanje čaja, kave, kakava ali juh.
Recepti z datlji: Zdravi prigrizki
Energijske kroglice & žitne ploščice