Zamrznjeni jogurt iz domače kuhinje: povsem preprosto
Osnovni recept za zamrznjeni jogur, če ga pripravljate doma
Sestavine za 4 porcije:- 800g navadnega jogurta, grškega jogurta ali jogurta vrste Skyr
- 100g sladkorja v prahu (ali primerljiva količina alternative sladkorju)
- 150 ml mleka ali smetane
- 1 čajna žlička vaniljevega izvlečk
- posip po želji (sadje, piškoti, bonbončki, preliv za sladoled, oreščki, …)
Priprava:
Jogurt premešajte, da nastane krema, ter mu postopoma dodajajte sladkor in vaniljo. Če namesto mleka uporabite smetano, jo naprej stepite, nato pa jo vmešajte v preostalo maso. Zamrznjeni jogurt boste seveda najlaže pripravili v aparatu za izdelavo sladoleda (zadošča 5–10 minutni postopek). Če te naprave nimate, pa brez skrbi – tudi brez nje bo šlo brez težav. Pripravljeno maso za nekaj ur postavite v zamrzovalnik in jo redno (vsakih 20–30 minut) premešajte z vilicami ali paličnim mešalnikom, da preprečite nastanek ledenih kristalov in sladoledna sladica ostane prijetno kremasta. Zamrznjeni jogurt okrasite s poljubnim posipom in ga postrezite oziroma zaužijte takoj, saj se zelo hitro stopi in ni primeren za daljše zamrzovanje.
Še več idej: Trije recepti, kako lahko sami naredite veganski sladoled, najdete tukaj.
Najboljše različice zamrznjenega jogurta, ki jih je vredno poskusiti
Vam preprost zamrznjeni jogurt ni dovolj? Naj vam predlagamo še nekaj receptov, obogatenih z različnimi dodatki:
1. Zamrznjeni jogurt z borovnicami in kokosom
tem primeru so idealne zamrznjene borovnice. Če ste ljubitelj intenzivnega okusa po kokosu, jogurtu primešajte še kokosovo moko. Kokosov čips je zaradi večjih koščkov idealen za okrasitev sladic – tako kot tudi slastne sveže borovnice.
Nasvet: Opisani zamrznjeni jogurt bo še bolj osvežilen z nekaj limetinega soka.
2. Zamrznjeni jogurt z gozdnimi sadeži in medom
Različica z gozdnimi sadeži je zelo preprostra, a kljub temu izjemno okusna. Zamrznjeno sadje pretlačite in ga zmešajte skupaj z osnovnimi sestavinami. Rezultat bo še posebej okusen, če sladici dodate med. Če vas skrbi, da bo vse skupaj presladko, iz prvotnega recepta izpustite sladkor.
3. Zamrznjeni jogurt z jabolki in cimetom
Jabolka narežite na koščke, jim dodajte cimet in jih nato v vodi ali jabolčnem soku pokuhajte na zmernem ognju. Pustite, da se popolnoma ohladijo. Ohlajeno jabolčno maso pretlačite, zmešajte z jogurtom in nato nadaljujte z običajnim postopkom zamrzovanja.
4. Zamrznjeni jogurt s citronsko meliso
Sveže liste citronske melise na grobo narežite in jih čim bolj gladko zmiksajte skupaj s sirupom (npr. agavinim) in limonino lupinico. Nastalo sirupovo maso gladko zmešajte z jogurtom – in sladica je pripravljena za zamrzovanje.