Active Beauty
Okusna recepta za brizgane piškote – v klasični in veganski različici s čokolado
čas branja: min
Tako rahli

Okusna recepta za brizgane piškote – v klasični in veganski različici s čokolado

Mmmm, kako diši! Predstavljamo vam večno klasiko –

brizgane piškote lepega videza, ki so hkrati okusno masleni in rahli ter letos nikakor ne smejo manjkati na vaši praznično obloženi mizi. Za vas imamo tradicionalni recept, pa tudi vegansko različico.

Recept za klasične brizgane piškote

Sestavine za ca. 35–40 piškotov

  • 250 g masla, ogretega na sobno temperaturo
  • 100 g sladkorja v prahu
  • 1 zavojček vaniljevega sladkorja (npr. znamke dmBio)
  • ščepec soli
  • 1 jajce
  • 300 g moke (npr. znamke dmBio)
  • ½ čajne žličke pecilnega praška (npr. znamke dmBio)
  • 50 g koruznega škroba (npr. znamke dmBio)

Postopek za pripravo brizganih piškotov

  1. Pripravite pekač in maso za piškote
    Pekač obložite s papirjem za peko. V skledo dajte maslo in ga z ročnim mešalnikom stepajte toliko časa, da postane kremasto. Dodajte sladkor v prahu, vaniljev sladkor, sol in jajce ter vse skupaj dobro zmešajte. Zmešajte moko s pecilnim praškom in koruznim škrobom in počasi dodajajte mokrim sestavinam, da dobite gladko maso.

  1. Nabrizgajte piškote in jih postavite na hladno

Z maso napolnite vrečko za brizganje, na katero dodajte nastavek v obliki zvezde. Na pekač nabrizgajte majhne kroge (premera pribl. 5 cm). Nabrizgane piškote postavite na hladno za približno 30 minut, da ohranijo obliko.

  1. Predhodno segrejte pečico in specite brizgane piškote
    Pečico predhodno segrejte na 180 °C (zgornje in spodnje gretje). Piškote pecite približno 10 minut na srednji rešetki, da zlato porjavijo. Nato jih vzemite iz pečice, jih dajte na rešetko in počakajte, da se ohladijo.

Rastlinska alternativa: Veganski brizgani piškoti s temno čokolado

Sestavine za ca. 45–50 piškotov

  • 240 g moke (npr. znamke dmBio)
  • 90 g mletih in blanširanih mandljev
  • 50 g koruznega škroba (npr. znamke dmBio)
  • 80 g sladkorja v prahu
  • 1 čajna žlička nastrgane bio limonine lupinice
  • ščepec soli
  • 1 čajna žlička izvlečka vanilje
  • 240 g rastlinskega masla sobne temperature
  • 3 jedilne žlice poljubnega rastlinskega napitka (npr. znamke dmBio)
  • 150 g veganske temne čokolade za obliv

Postopek za pripravo brizganih piškotov

  1. Pripravite maso za piškote in jo postavite na hladno
    Zmešajte moko, mandlje, koruzni škrob, sladkor v prahu, limonino lupinico in sol. Dodajte izvleček vanilje, rastlinsko maslo in rastlinski napitek ter dobro premešajte. Maso oblikujte v hlebček, zavijte v folijo za živila in jo za dve uri postavite na hladno.

  1. Predhodno segrejte pečico in nabrizgajte piškote

Pečico segrejte na 180 °C (zgornje in spodnje gretje). Obložite dva pekača s papirjem za peko. Vzemite maso iz hladilnika in pustite, da se ogreje na sobno temperaturo, nato na kratko pregnetite. S pripomočkom za brizgano pecivo ali strojčkom z nastavkom za brizgano pecivo iztisnite približno 5 cm dolge piškote, ki jih razporedite po pekačih.

  1. Pečene piškote prelijte s čokolado
    Piškote pecite približno 8 minut na srednji rešetki in jih vzemite iz pečice, še preden porjavijo. Pustite jih na pekaču, da se popolnoma ohladijo. Čokolado narežite na kocke in raztopite. Konce piškotov na kratko potopite v čokoladni preliv, in jih odlagajte na rešetko, da se čokolada strdi.

Praznična peka brez jajc: Bi radi preizkusili še več receptov za veganske piškote? Za vas smo pripravili številne namige za peko piškotov in peciva brez glutena.

Kaj je dobro vedeti za pripravo najboljših brizganih piškotov?

Brizgani piškoti brez vrečke za brizganje

Če doma nimate vrečke za brizganje z nastavkom v obliki zvezde, lahko uporabite tudi običajno vrečko za zamrzovanje živil ali sami naredite vrečko iz papirja za peko. Pri različici z vrečko za zamrzovanje živil odrežite konico vogala vrečke in jo napolnite z maso za piškote. Pri različici iz papirja za peko pa papir zvijte v koničast lij in odrežite konico. Čeprav ti dve vrečki za brizganje, ki ste ju ustvarili sami, brizganim piškotom z značilnimi nazobčanimi robovi ne dodata pike na i, še vedno povsem dobro služita svojemu namenu.

Shranjevanje

Če jih hranite v kovinski škatli za piškote, ki ste jo predhodno obložili s peki papirjem, bodo piškoti ostali rahli še skoraj 3 tedne.

Če gre kaj narobe, lahko brizgane piškote še vedno rešite

Piškoti se razlezejo

Zaradi večje količine masla se zna zgoditi, da se piškoti med peko razlezejo. Težava je v tem, da je bila masa premehka. Za rahle brizgane piškote velja: Sestavine obdelajte hitro ali pa maso pred nadaljnjo obdelavo za nekaj minut postavite v hladilnik. A masa vseeno ne sme biti prehladna, sicer je ne boste mogli nabrizgati na pekač.

Piškoti se drobijo

Če se masa za brizgane piškote ne poveže dobro, ji manjka tekočih sestavin. Namig strokovnjakov: Dodajte malce mehkega masla ali mleka, da dobi bolj gladko konsistenco.

Praznična sezona je tik pred vrati! S temi nasveti boste zares poskrbeli za praznično vzdušje in brez stresa uživali v čarobnem predbožičnem času. Prvič praznujete z otrokom? S temi nasveti bodo prazniki z dojenčkom bolj sproščeni.

x
Opravičujemo se, vendar za vaše iskanje nismo našli rezultatov. Poskusite z drugimi iskalnimi pojmi.